ni 1s time sy buat n alhamdulillah dekitanda :)
so, here's the recipe.
for my own rujukan in future,as always :)
BAHAN CREAM PUFF
50 gram mentega
125 ml air
1/3 camca teh garam
75 gram tepung gandum, diayak
1 biji telur + 1 kuning telur, dikacau sebati
1/2 camca teh esen vanilla
BAHAN CUSTARD CREAM
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung custard
1 1/2 cawan fresh milk
1 biji telur + 1 putih telur td
1 sudu kecil esen vanila
3 sudu besar gula
- UNTUK CREAM PUFF : Satukan air dan mentega, jerang hingga mentega cair. Masukkan garam dan juga tepung tadi, kacau dengan senduk kayu sehingga adunan menjadi bancuhan kental yang tidak melekat di periuk, gunakan api perlahan. Matikan api, alih adunan ke dalam mangkuk pemutar. Bila adunan suam, putar pada kelajuan sederhana, masukkan telur + kuning telur dan esen vanilla. Putar hingga sebati. Alih kan bancuhan ke dalam beg piping yang dipasang muncung bintang. Paipkan bentuk rosset berdiameter 2 inci atas dulang pembakar yang telah disapu sedikit mentega Buat hingga siap.
- UNTUK CUSTARD CREAM : masukkan semua dlm periuk, then kacau smpai sebati. Isi dalam piping beg yg muncung biasa pon xpe.
- Bakar dlm oven pada suhu 200 darjah, 25 minit. lpas dh siap, belah n isi custard cream td.
Selamat mencuba! resepi ni konpem jd tau. sy pon 1st time buat, n alhamdulillah sgt sedap!
resepi asal : sumber
No comments:
Post a Comment