Pages

Saturday, June 22, 2013

happy birthday sachiko!

salam uols.
hr tu besday kwn baik kite.
name die sachiko.

hr ni kite nk cite psl kwn kite ni.
kite start kwn ngn die last year.
die budak 建築 (architecture)
tp kite bdk 理工 (science)
wpon kami dlm bidang berlainan,
kami sgt rapat
feveret kami same
kami suke mkn
yg plg best
kami suke bergossipsss zasss haha.

kite jmpe die ms klas english last year
kite slalu cepat siapkan keje cikgu bg dlm klas
yela kite amik klas english tahap plg bwh sbb kite nk ckupkan credit hour je haha
dlm klas tu kite 2 org je bdk ppuan
kite slalu tlg sachiko dlm klas.
n dr situ kami jd kwn baik.

ms 2nd sem, kami dh jarang jmpe
sbb klas kami dh x same
kami just lunch same2 kat cafe
tu pon dlm sebulan skali je

last year die ajak kite apply TA utk foreign students
kami apply same2
n kite fail interview tu, tp kite suke sbb sachiko dpt jd TA
sbb by 2013, sachiko kene pindah p meiji campus br
tp sbb die leh jd TA, die kene dtg gak every week kat ikuta hehe
so every week, kite g teman sachiko kat international lounge

last week besday die
kite buat kek utk die
die sgt hepyyyyyy

jeng2 inilah kwn baikkkkkk kite yg amat name die sachiko!


yeayyyy sachiko suke kek kite :))

click!
peace !


taraaa ni kek kite buat utk sachiko tersayang :)
ok, smbil2 tu kite nk share resepi kek.
utk rujukan ms hadapan jgak.
kite rujuk kek ni ikt resepi junior kite kat blog die.
kite pakai resepi ni sbb resepi die xyah gune susu pekat
susu pekat mahal babe kat jepun ni.
skali nk wat kek setengah cwn lak tu.huhu.
klu gugel byk je resepi kek coklat cheese ni.

sumber : moist chocolate cheese layered cake


Bahan A:
  • 250g cream cheese
  • 50g gula kastor
  • 1 biji telur
  • 1 tbsp air
  • 1tbsp tepung gandum
Cara-cara:
  1. Putar cream cheese dan gula sehingga sebati.
  2. Masukkan telur diikuti dengan air dan tepung gandum.
  3. Pukul lagi dan gaul sebati.
  4. Biarkan sebentar.
Bahan B(Kek):
  • 2 biji telur
  • 1 cawan gula kastor
  • 1 tsp esen vanila
  • 1/2 tsp garam
  • 1/2 cawan air panas didih
  • 1/2 cawan susu segar/susu cair
  • 1/2 cawan minyak masak/minyak sayuran/minyak jagung
  • 1 cawan tepung gandum*
  • 3 tbsp serbuk koko (saya guna jenama Van Houten)
  • 1 tsp baking soda
  • 1/2 tsp baking powder(bahan bertanda * perlu diayak)
Cara-cara:
  1. Pukul telur didalam bekas lain sehingga kembang.
  2. Setelah kembang masukkan esen vanilla dan garam.
  3. Masukkan air panas, susu dan minyak.
  4. Setelah itu masukkan bahan yang telah diayak. (bahan bertanda *)
  5. masukkan serbuk koko, baking soda
  6. Biarkan sebentar dan bahagikan kepada 2 bahagian. (kiranya ada 2 adunan)
Cara memasak:
  1. Panaskan kukusan dan balut penutup kukusan dengan tuala/kain. Guna api sederhana shj.
  2. Sapukan sedikit minyak/mentega disekeliling loyang dan alas dengan kertas minyak.
  3. Tuang adunan coklat, tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 15-20 minit.
  4. Buka aluminium foil dan tuang aduan cream cheese diatasnya, tutup semula dengan aluminium foil dan kukus lagi selama 15-20 minit.
  5. Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya, tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 20-25 minit atau sehingga kek masak.
  6. Selepas kek betul-betul sejuk, boleh potong dan hidangkan.


selamat mencuba!


p/s : saje kan mengada kite-kite ni.haha jgn muntah uols

No comments: