Pages

Sunday, October 6, 2013

resepi kek pisang yang moist dan mudah

tajuk xleh blah
nk catch traffic ke?ahaha
tp seyes mmg mudah dan sedap!
kawan jepun sy pon ckp sgt sedap smpai abes die makan

ok here's the recipe :)

sumber resepi : aziekitchen

Bahan bahan:4 biji pisang emas - lecek (saya guna 2 biji yg besar dan bkn pisang emas pon)1 cwn gula kaster1 cwn minyak jagung4 biji telur gred A (saya guna gred B)
Bahan ayak:1 1/2 cwn tepung gandum1 sk soda bicarbonat1 sk baking powder
Bahan lain:1 sb jus limau nipis (tak letak)1sk esen vanila (guna vanilla extract)
Cara cara:Panaskan oven pada suhu 170C. Lengser mentega pada loyang. Ketepikan. 
Putar gula, telur dan minyak dlm anggaran 3-5min @ hingga putih. Masukkan pisang dan kacau rata. 
Masukkan pula tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit. Kacau sebati dengan menggunakan spatula. 
Masukkan esen vanila, jus limau dan gaul sebati. Tuang dalam loyang dan bakar selama 40 -60 minit atau sehingga masak. 



kek pisang sy



bawak g skolah dan mkn ngn sachiko.



No comments: