sumber : rainbow cake
KEK
Bahan A:
- 3 cawan tepung gandum
- 4 tsp baking powder
- 1/2 tsp garam
Bahan B:
- 1 cawan butter - suhu bilik
- 2 cawan gula kastor
- 5 biji putih telur - suhu bilik
- 2 tsp esen vanila
- 1 1/2 cawan susu segar - suhu bilik
- pewarna - merah, kuning, hijau, biru, ungu.
Cara-cara:
- Sediakan loyang 18cm dan gris tepi loyang dengan butter dan juga alas bawah loyang dengan baking paper.
- Panaskan oven pada suhu 170 darjah.
- Ayak bahan A dan ketepikan.
- Dalam bekas lain putar butter dan gula kastor hingga kembang atau butter akan bertukar menjadi warna putih.
- Masukkan putih telur dan esen vanila. Pukul lagi sampai gebu dan ringan.
- Kemudian perlahankan kelajuan electric mixer ke tahap paling perlahan sekali dan masukkan bahan A berselang dengan susu segar. (Tepung kena berselang-seli dengan susu segar. Dimulakan dengan tepung dan diakhiri dengan tepung juga. Maksudnya : tepung - susu - tepung - susu - tepung - susu - tepung. point PENTING MESTI AKHIR DENGAN TEPUNG)
- Kemudian bahagikan adunan kepada 5 bekas. (ni ada tips tau untuk asingkan dengan mudah. Tapi actually depend on cara masing-masing. )
- Letakkan pewarna dalam setiap bekas dan gaul rata.
- Masukkan adunan yang telah diletakkan pewarna ke dalam loyang.
- Bakar adunan tadi satu persatu didalam oven dengan suhu 170 darjah selama 15 minit atau sehingga kek benar-benar masak. (kalau oven anda besar dan muat untuk 2@3 loyang, boleh la bakar sekali gus.)
- Bila da masak, sejukkan atas redai.
- Kemudian teruskan membakar adunan yang lain sehingga siap.
CREAM CHEESE FROSTING
Bahan-bahan:
- 250g cream cheese
- 120g gula
- 125g butter-----> sy pakai whip cream
- Putar semua bahan dengan electric mixer sehingga gebu dan ringan.
- Mulakan dengan satu lapis kek mengikut warna kegemaran.
- Sapukan sedikit frosting diatasnya dan ratakan.
- Menggunakan pengayak, ayak serbuk koko@coklat diatas frosting tadi sehingga rata.
- Letakkan lapisan kek yang bewarna lain diatasnya dan ulang langkah 2 dan 3 sehingga habis.
- Kemaskan sekeliling tepi kek dengan lebihan frosting tadi.
- Hiaskan dengan kreativiti masing-masing
2M stands for 2months.sy cover dgn fingerlady nk sorok comot kek.hihi |
model rainbow cake.ilabiuuuu |
lpas potong.x comel sgt tp rs die sodappp |
jya ne :)
No comments:
Post a Comment