Pages

Thursday, July 18, 2013

resepi kuih seri muka

ramadhan ni byk gile yg diidamkan2
dan semestinya mknan msia.nyummy!
iktkan hati nk je masak kan tp skrg tgh serius diet.
buat kuih utk iftar rmi2 je.

resepi yg sy dpt ni kat myresepi.
byk sgt resepi klu search.
tp yg ni sy tgk rmi org review
n ni kali ke3 sy buat.
seyes sedap
senang, n konpem jadi.
x manis sgt, rs lemak2 die.hihi.

seperti biasa, utk rujukan sndiri ms depan :)

sumber : kuih seri muka

dan sperti biasa, copy n paste そのまま hehe

sy ikt betol2 resepi kat bwh ni tp sy buat half utk every bahan.sbb nk wat sikit je,dpt la satu loyang size 6'


Bahan-bahan ( size loyang 22cm / 3'' )

  • Bahan lapisan bawah:-
  • 500gm beras pulut
  • 400ml santan cair
  • 1 st garam
  • 2 sm minyak
  • Bahan lapisan atas:-
  • 120gm tepung gandum
  • 3 sm tepung jagung
  • 140gm gula
  • 3 biji telur
  • 450ml santan pekat
  • 1/2 st garam
  • 300ml air + 10 helai daun pandan dikisar utk dijadikan air pandan (bagi yg tak mudah nak dptkan daun pandan..boleh digantikan dgn 1 st pandan paste)

Cara-cara


  1. Untuk lapisan bawah:-
  2. A) Sediakan kukusan terlebih dahulu. Biarkan air mendidih.
  3. B) Bersihkan beras pulut dan direndam selama 10-20min.
  4. C) Toskan beras pulut. Tak perlulah lama2 sekejap je pon boleh.
  5. D) Satukan semua bahan2 didlm loyang dan dikacau sedikit agar minyak dapat diratakan.
  6. E) Kukus diatas kukusan yg telah sedia mendidih selama 20-30min.
  7. F) Keluarkan loyang dari kukusan dan ratakan permukaan pulut tadi. Siap untuk dilapis dgn lapisan atas.
  8. Untuk lapisan atas:-
  9. 1) Pukul gula bersama telur hingga kembang..sikit je pon boleh.
  10. 2) Masokkan santan yg telah dilarutkan bersama garam. Diikuti dgn air pandan dan dipukul/dikacau lagi...
  11. 3) Akhir sekali ayakkan tepung gandum & tepung jagung ke dlm adunan tadi. Dipukul/dikacau lagi agar tidak berbiji. Hendakla ditapis adunan ini dan siap untuk dikukus!!
  12. 4) Sekali lagi dgn kukus yg sedia mendidih tapi INGAT api biar sederhana aje...letakkan loyang yg berisi pulut tadi tu....kedlm kukusan dan dgn perlahan tuangkan lapisan atas. Kukus la selama 45min atau 1jam....
  13. PERINGATAN...kuih ini hendak la betol2 sejuk barula mudah dipotong n cantik dihidangkan...jadi SELAMAT MENCUBA!!


1st trial



2nd time buat

third time buat

tips : 1st time buat, sy x lapik plastik wrapping tu.so, mmg ssah nk buat kluar dr loyang. utk 2nd time n 3rd time, sy lapik plastik, n sgt mudah nk wat kluar.cantik n smooth je.hehe




kat jepun ni ade je beras pulut. klu sape2 nk tau mcm mane packaging or rupe beras plut kat nihon boleh pm eh.



No comments: