Pages

Thursday, July 18, 2013

Resepi baked sardine roll

hr tu ngade2 nk mkn sardine gulung mcm kat kampung2 tu
tp lpas gugel2, npak yg baked lg attempting.hi3
so try wat.
dekita!

here's the recipe!

sumber : sardine roll

300gm tepung gandum
120gm marjerin / mentega sejuk
1/2 sudu teh garam
3 sudu besar air ais (air dari peti sejuk-)


Inti Sardin
1 tin sardin sederhana
1/2 biji cili merah di cincang

1/2 biji bawang besar di cincang
1 sudu kecil jus limau nipis 

1/2 sudu teh garam / secukup rasa
sedikit lada sulah (x letak pon)
1 biji kuning telur untuk glis

Cara-cara :
Inti Sardin : Lecek sardin (keluarkan dulu sosnya), gaul bersama bahan-bahan yang lain hingga rata. Jika inti agak kering tambahkan sedikit sosnya.

1. Doh Pastri : Gaul dan ramas marjerin ke dalam tepung sehingga menjadi seperti serbuk roti. Masukkan sedikit garam dan air sejuk dan uli hingga menjadi doh.
2. Canai pastri hingga 3mm tebal dan potong persegi 4 x 4in. Isikan setiap potongan pastri dengan inti sardin.
3. Sapu tepi pastri dengan putih telur dan gulung kemas. Letakkan ke atas dulang pembakar dan glis atasnya dengan kuning telur. Buat 2 atau 3 cucukan di atas permukaan pastri dengan garpu. (zana kelar2 jer..)
4. Bakar di dalam oven yang telah di panaskan terlebih dahulu pada suhu 180C di tingkat atas selama 10 minit. Kemudian keluarkan dari oven dan sapu lagi dengan kuning telur (supaya warnanya kuningnya lebih terang) Kurangkan suhu kepada 130C dan bakar lagi selama 15 minit atau hingga masak.


sebelum masuk oven

yg dh siap

bergelimpangan hehe



sgt senang, sgt sedap! sila la cuba :)





No comments: