Pages

Tuesday, November 27, 2012

singgang daging

mcm biase, letak resepi utk diri sndiri yg pelupa
tp klu org lain nk tgk skali pon boleh :)

sy mmg copy paste trus dr myresepi.com
hahaha


Bahan-bahan ( terpulang )

  • Daging (ikut suka banyak mana)-dihiris nipis-nipis
  • 2 jenis cili (cili padi, cili kering-jika suka pedas)
  • Ketumbar-ditumbuk sedikit
  • asam keping (ikut suka)
  • bawang putih
  • bawang merah
  • lengkuas
  • sedikit manisan kerek/gula melaka
  • budu (memang lagi sedap kalau masukkan)
  • garam dan gula secukup rasa

Cara-cara

  1. Daging dipotong nipis, sejat
  2. Bawang putih, merah, lengkuas dipotong nipis, Cili padi di potong kecil-kecil
  3. Masukkan semua bahan dan gaul lebih elok kalo diperap sekajap.
  4. Jerang diatas api sampai daging masak. Rasanya daging singam ni pedas, manis, masin dan masam. Makan dengan nasi putih.

]




2 comments:

cik n0miey said...

ptt la kurus..mkn singgang jah..hik3

himawari said...

kurus celoh mano la.hahaha