n sy tlis kat sini resepi sbb tiap kali nk wat je nk kene search msej fb
sbb dpt dr spupu sy yg comel
resepi turun temurun kot?
Bahan2 :
3 ekor ikan selayang(kalau org luar pggl ikan sardin) direbus
1 cawan santan pekat
3biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 inchi halia
lada sula(kisar halus)
asam keping
1 cawan santan pekat
3biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 inchi halia
lada sula(kisar halus)
asam keping
Cara2 :
Ikan diasingkan tulang dan isi,ambil isi ikan +air putih dan kisar sampai sebati pas tu letak tepi dulu,kisar b.merah,b.putih n halia sampai lumat,dalam periuk masukkan santan + air 1 1/2 air putih,masukkan bhn2 bawang yg dikisar,lada sulah n asam keping kacau biar sebati dengan api yg perlahan kacau jgn berhenti,bile sudah mengelegak masukkan isi ikan kacau seketika.masukkan garam n gula secukup rase,bile dah ok tutup api n kacau lagi sampai asap yg keluar dari kuah tu xde(bagi mengelakkan kuah jd berketul2).selamat mencube
siap picnic bersama kouhai tersayang si skolah smbil tgk daun2 gugur :)
No comments:
Post a Comment