esk skolah
x mau x mau hatiku memberontak.haha
ok nk share resepi ketam
hr tu ade msk ketam
dgn 2 resepi skaligus sbb borong ketam kat ueno
resepi pertama : masak lemak ketam
sumber resepi : myresepi.com
Bahan-bahan ( Untuk 4 - 5 orang )
·
4 ekor ketam besar, dibersihkan
·
6 ulas bawang merah kecil*
·
3 ulas bawang putih*
·
3 batang lada merah*
·
3 biji buah keras*
·
1 inci kunyit hidup*
·
1/2 cm belacan*
·
1 hirisan nipis lengkuas*(*dikisar halus)
·
1 asam keping
·
1 helai daun kunyit
·
1 kuntum bunga kunyit (jika suka dan jika ada)
·
1 biji kelapa, diparut
·
Garam dan gula secukup rasa
·
1 biji timun, dibuang kulit, dikerat 2 dan belah empat setiap
keratan
·
2 keping tempe, dikerat 4 setiap keping (jika suka)
Cara-cara
1.
Dalam periuk, masukkan ketam, asam keping dan bahan2 dikisar.
Jerang atas api untuk 2 - 3 minit. Matikan api dan biarkan sebentar.
2.
Masukkan 1 cawan air dalam kelapa parut. Ramas dan perah santan
dalam satu bekas. Ketepikan. Tuang lagi 2 cawan air dan perah untuk mendapatkan
santan no.2.
3.
Hidupkan api kembali dan masukkan santan no 2 ke dalam
periuk. Diikuti tempe, daun kunyit dan bunga kunyit (jika suka dan jika ada),
biarkan mendidih. Masukkan santan pekat dan timun. Perasakan dgn garam dan
gula. Dalam gambar :- Daun kunyit dan bunga kunyit
4.
Masak atas api perlahan selama 5 minit. Kacau selalu untuk
mengelakkan santan pecah minyak. Bolehlah dihidangkan bersama nasi putih dan
lauk-pauk sampingan.
resepi ke2 : ketam masak sambal telur goyang
sumber resepi : kak hana kanazawa
Bahan-bahan
- 3 ekor ketam - cuci bersih dan kerat dua
- *10 tangkai cili kering - celur dan toskan (bgantung kepedasan masing2)
- *1/2 biji bwg besar @ 4 biji bwg merah
- *2 ulas bawang putih
- *1 inci halia
- 1 biji telur
- sedikit air asam jawa
- sedikit air
- garam dan gula
- minyak utk menumis
- hiasan - daun ketumbar@daun sup@daun bwg
- Blend bhn yg bertanda *.
- Panaskan minyak. Tumis bhn blend tadi hingga cili masak dan pecah minyak.
- Masukkan air asam jawa. Gaulkan.
- Masukkan ketam dan juga sedikit air. Tutup kuali dan biarkan hingga ketam masak. sesekali balik2kan yer.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa. Kacau.
- Pecahkan telur ke dalam mangkuk lain dan kocok2kan.
- Kecilkan api, tuang telur tadi ke atas ketam. Biarkan seketika kemudian gaulkan sekejap sahaja. dan tutup api.
- Hidangkan dengan menaburkan daun ketumbar@daun sup.
gmbr? ade2 jap ye
mkn bersama ikan goreng, sambal belacan & kacang botol..perghhhh.. |
sambal ketam nyum |
masak lemak ketam |
n mcm biase, resepi ini utk rujukan ku di ms depan
bye~~
2 comments:
amboi.galak memasak.rindu nk makan nasi kat ikuta><
mr la nk mkn gak.hi3
Post a Comment