igt x sy pnah cite psl kenkyu sy 2?sape2 x bc lg,bc kat sini : 迷っている(i'm lost)
alhamdulillah,sy dpt kenkyu dkt dai..xyah pk nk g jauh2..
hehe..n sy dpt kenkyu handoutai LSI(large integrated circuit)..klu dlm nihongo集積回路...
mcm ssah sikit,tp xpe la..ssah pon dlm dai..bukan ssah kat luar dai...
hr sabtu(12月11日)hr tu besday ma n ank sdare sy,alya..tokma kongsi besday ngn cucu die..hehe..smlm webcam diorang sambut besday...lg sedih sbb sume kumpul kat umah nano kat shah alam..nano br pindah msuk..sy x pnah g umah br nano...sume ade smlm kecuali abah sbb abah kat klate..diorang nyanyi depan sy,bukak webcam smpai sy nages..nk blk T.T
ma,dayah nk blk..rindu ma~~hu3
gambar mase konvo jad ngn ma tersayang
hepy besday yaya (kek tu makteh die buat)
tokma yg pki tdg kat blkg 2
|
sumber resipi : jintanmanis
STRAWBERRY CHEESE CAKE
Bahan-bahan
Bahan-bahan A:
250 gm biskut mudah hadam - lebih kurang 200g- (sy pki biskut marie)
125 gm mentega tanpa garam - letak 100g
Bahan-bahan B:
200 ml krim putar(whipping cream)
250 gm krim keju
165 gm gula kastor - letak 150g
1 sudu besar jus lemon- 2 sb
Bahan-bahan C:
15 gm gelatin halal (xde sumber gelatin halal,so sy x pki gelatin)
100ml air
- campurkan air dgn gelatin atas double boiler dan sejukkan selama 5 minit
Topping
Bahan-bahan A:
250 gm biskut mudah hadam - lebih kurang 200g- (sy pki biskut marie)
125 gm mentega tanpa garam - letak 100g
Bahan-bahan B:
200 ml krim putar(whipping cream)
250 gm krim keju
165 gm gula kastor - letak 150g
1 sudu besar jus lemon- 2 sb
Bahan-bahan C:
15 gm gelatin halal (xde sumber gelatin halal,so sy x pki gelatin)
100ml air
- campurkan air dgn gelatin atas double boiler dan sejukkan selama 5 minit
Topping
strawberry topping secukupnyer (sy pki jem strawberry)
Jus lemon (sy x pki)
Gula caster (sy x pki)
Sedikit air (xpki jugak)
Jus lemon (sy x pki)
Gula caster (sy x pki)
Sedikit air (xpki jugak)
buah strawberry
Cara-cara
1. Hancurkan biskut sehingga jadi serbuk.Sediakan loyang acuan berukuran 8 inci.
Cara-cara
1. Hancurkan biskut sehingga jadi serbuk.Sediakan loyang acuan berukuran 8 inci.
2. Cairkan mentega. Tuangkan mentega kedlm bekas berisi biskut tadi. Kacau rata.
3. Tekankan adunan biskut ke dalam loyang sehingga menjadi rata dan padat.Sejukkan dlm peti ais selama lebih kurang 30 minit agar ia menjadi keras.
4. Pukul krim putar sehingga pekat dan gebu.Ketepikan.
5. Pukul krim keju bersama-sama gula dan jus lemon sehingga sebati.Setelah itu masukkan gelatin dan gaul lagi sehingga sebati.
6. Kemudian tuangkan bahan ini kedlm bekas yg berisi krim putar tadi dan gaul rata dgn menggunakan whisk.
7. Keluarkan adunan biskut dlm peti ais.Tuangkan 1/3 adunan krim cheese td keatas adunan biskut.Ratakan dan letakkan buah strawberry (yg ni sy x buat)
8.Akhir sekali tuangkan adunan sampai habis. Sejukkan di dalam peti ais sekurang2nya 3 jam.
9. Lepas dah keras adunan cheese boleh sapukan fresh cream yg dpukul sebelum dtuangkan kuah topping, lebih kurang 150ml fresh cream.(yg ni sy x buat)
9. Lepas dah keras adunan cheese boleh sapukan fresh cream yg dpukul sebelum dtuangkan kuah topping, lebih kurang 150ml fresh cream.(yg ni sy x buat)
10. Buat topping dgn mencampurkan bhn topping semua sekali, apabila telah mendidih,tutup api. Sejukkan.
11. Tuangkan kuah topping hingga habis.
sbb xde gelatin,jd tempoh dlm peti ais adalah 24jam..hehe..sedap juge xde gelatin pon..
cheese cake sy ;))
jya,mata ne =))
10 comments:
berd...
krim putar tu mcmmane?
tejun 3 tu kn...ltk adunan lam peti selama 30 minit..lpas 30 minit ,langkah ke tejun 8 sapu krim putar kn sbb kamu x buat...x yah tggu krim putar tu keras dlu ke sblm buat topping ngan jem strawberry tu?
satu ag,gula letak mse bile ek?
hihi..sory ,byk tnye..klu x, kek x sedap
berdie...leh bke kedai kek laa ni :)
berd!!!sedak nyoh napok kek tuh..
jd molek ko??xlembik ekk..ak xreti la cheese kek nih..heta desu..
@fani>krim putar 2, dlm nihongo ホイップクリーム..ak biasenye pki yg meiji..insyaAllah halal sbb sume shokubutsusei...dlm tejun tu, ak skip yg 7 n tejun 9 je..so,tejun msukkan gula ade kat no 5..
ganbatte ne ;))
@kuyam>kuyam~~!mane mung menghilang?bile nk update blog?rindu3
@nomiey>alhamdulillah x lembik...sbb 24jam dlm peti..haha..mg ade oven lg senang kot nk wat..
ooo..ok2
ooo..berd
acu tulis resipi kt label laen ek..khas tuk resipi jah..
seney ckit ak nok rujuk..hehehe
klu mg rajin nok update resipi laa..huhu
haha..dop reti la ak..nant mg mr umah ak ajar deh..hehe
hahaha..yeke..try la wat dlu..
nomiey,dah buat dah..hehe..
berd..aku tag mg..jwb deh!!
Post a Comment